Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: monnio
Категория: Други
Прочетен: 810567
Постинги: 307
Коментари: 1339
Гласове: 6129
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
19.07.2007 22:24 - Ден по късно - Ансамбъл Българе и великите вождове Кубрат и Б.Б.Б.* в контекста на второ българското възраждане
Автор: monnio Категория: Други   
Прочетен: 4527 Коментари: 8 Гласове:
0



Спектакълът бе прекрасен. Завърши с традиционно българско хоро - написано от композитор. Ние знаем как една песен може да звучи прекрасно, след обработка, но и този си го бива, честно. И певицата пее хубаво, без ирония - хареса ми.

image

Прожекторите шареха из тълпата, а артистите се смесиха с хората и бе почти спонтанно, само дето хореографа ги подкани.

image

Хорото бе почти като северняшка народна музика, която както знаем е написана от композитор. Затова е с традиционните за България медни духови инструменти.

image

Изви се едно ми ти хоро на площада. Идилия.

Водещата и по късно режисьора-хореограф не пропуснаха да ни споменат, че кмета на София е и генерал. Забравиха да кажат, че е от запаса и малко пожарникар. Не пропуснаха да благодарят на Б.Б.Б. за поканата към ансамбъл Българе, както и за прекрасната организация. Не, че той имаше пръст там, ама така от куртоазия. Ние си го знаем, преди бе така - две циганчета се сбили на кръстовище а Б.Б.Б. обяснява причината. До бивши мутри е по хубав де, някак му отива.

image

Преди това хореографа и режисьор на спектакълът ни каза, че той и всички артисти са православни християни, които се молят преди всяко представление. Последно се молели, дружно хванати за ръце с молитва за - ново българско възраждане. Освен това бе много щастлив, че Б.Б.Б. е поканил точно тях, на кръглата годишнина от рождението на Левски. Дори го заподозрях за мъничко, но човека бе така искрен и реших, че едва ли добър PR специалист е сложил думите в устата му.

Имаше конфети, бе гоцко.

image

Малко преди това артистите вдигнаха "Априлско въстание". Имаше си оръдия, пушки и пищови, гърмежи и женски писъци. Ефектно си бе а артистите много истински гледаха лошо въоръжени с кремъклийки и зареждащи черешово топче.

image

image

image

image

Внушенията си бяха силни, като в съветски филм за Втората световна война. Ако е имало турци на площада - са си мълчали разумно, защото нали си спомняте, какво ви иде да сторите с целокупното мъжко населени на Германия след съветски филм за Войната или Великата Отечествена война?

Един мъж "закла" съпругата и детето си, за да не попаднат в ръцете на побеснелите орди, превземащи храма. Признавам, че и на мен ми кипна кръвта...

image

image

За легендарния Крали Марко и другите присъединили се кротко към империята на османлиите не казаха нищо. Аз пък се сетих за Яне и младотурците и аха да река - българин да се наричам ... ех, радост ми е.

Кубрат гледаше много мъжкарски, почти като Васил Михайлов в "Капитан Петко Войвода".

Всъщност аз повече харесвам дилбер Танас от "Мера според Мера". Някак по истински и човечен ми се чини.

image

Така страдаше, когато разбра че турците ще превземат народа на потомците му.

image

Това е народа във вериги, робство е имало тук.

image

image

А хана как се дразнеше на това, че турците (то не ги назоваха де, то от де ще да знае Кубрат за турците?) ще завладеят народа му. Сигурно заради екземпляри като този, който бе много лют. Бе с брадва в ръце и на дръвника резна една глава.

image

Много се радваше тоз ми ти Кубрат, когато му разказваха, че наследниците му ще са велики царе - демек самодържци. Но се лютеше на новината за падането на Самуил. Дори това, че е само за малко - има няма 200 години не го успокои.

image

Може би трябваше да се направи калкулация:

1300 години България
- 200 години в Римска империя
- 500 години в Османска империя

600 години България

Тогава щеше да побеснее. Навярно за това, че него не го включват в сметката.

Лют, лют ама много лют хан! Нали е велик, няма начин да е кротко лют. Та значи хана се бе ядосал здраво и каза - българите или се бият или умират.

image
Тогава трябваше да излезе Б.Д.** и да му каже, че страданията са излишни и вече го броят. Може да му разкаже за алтайските му корени и други работи.

Слушаше с интерес за величието на потомците си. Сигурно е хубаво да си цар, то си е почти император, над теб е само Господ, ама требе да си християнин, инак не фърфиш, ко се прайка?... А пророка му говореше едно благо.

image

Та имаше там един цар, пред който много народи треперели, плащали му данъци и изобщо той бил голяма работа. Даже франките му плащали данъци. На това последното Кубрат много се зарадва. Не че знам кога франките стават сила - военна и политическа, но Кубрат повече от мен ги разбира тия неща и за това - много се радваше и само си шепнеше - и франки...

Малко след това се появи царя, царицата, царедворците, шута, охраната му и една танцьорка.

image

Ама каква танцьорка еййй - с кръшна снага (как въртеше това ми ти дупе), копринени одежди, които показваха чудната и пластична фигура. За радост на царя, царицата, придворните и публиката изигра - ориенталски танц. Хареса ми толкова много, че ми се прииска да съм цар в средновековна България и да ми пратят за подарък екзотична танцьорка:)

Царя и царицата гледаха достолепно. Останалите кротко плакнеха очички.

image

Преди това стана дума и за това, че св. св. Кирил и Методий са българи. Проблема е в това, че се правят на римляни. Така де, ромеи. Криели са се, защото преди няма и 200 години (тяхно време) един Вселенски събор (680 година) е проклел това северно племе (българите), което дръзнало да мине отвъд Дунав и да се засели в Добруджа, даже направили коалиция с току що кротналите славяни.

Траели си и това е нормално, кой иска да е от проклето племе? Затова и останало в тайна, че са българи. Някои ги мислят за славяни, но това е поредната заблуда. Майстори на дегизировката са били тези умни мъже, няма спор.

image

То и коалицията със славяните не е баш коалиция, защото хана рече - българите са народ от господари. Така де, държаво-образуващ фактор.

Важно е да отбележа - постановката е построена върху диалога на великия хан Кубрат с пророк - съвсем християнски, който дори го кръсти (покръсти), съвсем както си му е реда - в името на Отца, Сина и Светия дух. Така че Борис само е завършил делото на един свой далечен предтеча. Кубрат става християнин а пророка му заръчва да предаде на народа си - дръжте се заедно, както този сноп съчки е здрав а пръчките крехки. Тъй няма ви поробят.

image

Велик е Хана, но много страдаше, от отказа на пророка да иде с него във Фанагория. Не пожела никакви блага, но заръча за съчките, дори на изпроводяк напомни. Почувствах се като с щатски учебник в ръце, сакън да не пропуснем нещо.

Да знаете - пророка го е измислил това за лесните за чупене съчки и трудния сноп.
------------
* Б.Б.Б. - Бате Бойко Борисов

** Б.Д. - Божидар Димитров - директор на НИМ и велик факир в историческата наука. Под неговото вещо ръководство българската история става все по-богата. Българската държава вече дири корени почти в Новозаветни (библейски) времена и се очаква скоро да открие свидетелства за българските корени на някой старозаветен патриарх или дори някой от времето на Ной.

***карикатурата на г-н Борисов е публикувана на сайта novazora.net (имам резерви и то доста към идеите им, но карикатурата си я бива)



Гласувай:
0



1. karavelov - А кажи си и повече не го осуквай!:...
25.07.2007 10:06
А кажи си и повече не го осуквай!:)
Гоце е българин или нещо друго а!?
Да ти пратя едно писмо на Гоце!?
цитирай
2. monnio - Ха-ха,
25.07.2007 10:58
ми за Гоце казват, че е роден в Сирищник - пернишко, за разлика от другаря Пирински. Не съм им се бъркал дали са българи, ама такива ще да са:)

Те са партийни другари и не вярвам да си общуват, чрез публични писма. Щом не са публични, ти от къде я имаш тази информация?!? Признай, че си къртица на другарите в редиците на вмро-то!:)
цитирай
3. karavelov - Хе,хе!
25.07.2007 12:08
Става дума за писмото на Гоце Делчев!?!!Малко коментара в поста ти беше неточен!А писмото можеш да го намериш в Уикипедията!Колкото до поста ти,ансамбъл "Българе" е направил нещо прекрасно и не мисля,че трябва да го обезмисляш!
цитирай
4. monnio - Брех,
25.07.2007 12:27
къде видя да споменавам Гоце бре? Аз съм писал за Яне и младотурците. Не ми бегай по фланговете! :)
цитирай
5. karavelov - Monnio не ти бягам по тъча!?Пишеше ...
25.07.2007 12:42
Monnio не ти бягам по тъча!?Пишеше ГОЦЕ!!!!!Ако си объркал и в последствие си промнил текста не обвинявай мен!???Почваш да ставаш смешен!
цитирай
6. monnio - Каравелов,
25.07.2007 12:54
ако е имало промяна в поста системата го изписва - последна промяна на .... дата, час и мунити, при мен няма такова нещо а само час, дата и минути на пускането му - 19.07 22:24.

Ти ставаш смешен, защото не признаваш грешката си. Написал съм Яне, това че ти си мислил за Гоце си е твой проблем.

Ако не ми вярваш за промяната, попитай администратора на блога - geo@investor.bg

Държа много на коректни отношения, така че моля да сложиш тук неговият отговор.
цитирай
7. karavelov - Незнам!Истината, че имах в предвид ...
25.07.2007 13:28
Незнам!Истината,че имах в предвид Гоце Делчев!Може да съм се заблудил,макар да мисля,че не съм!Но е възможно!Ако си прав,извинения!А ще поискам и от теб такива,за цитирам:"Признай, че си къртица на другарите в редиците на вмро-то!:)"
цитирай
8. monnio - Прав съм, така че приемам извинението!
25.07.2007 14:35
Моето бе шега, но явно си се засегнал. В такъв случай и ти преми моето.

За да си сигурен в думите ми, просто пиши на админа, той отговаря бързо.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене