Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: monnio
Категория: Други
Прочетен: 811046
Постинги: 307
Коментари: 1339
Гласове: 6129
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.01.2008 00:57 - Рила ни е мила! И Беласица, Родопа, Балкана, Странджа, Люлин ... всички. Първи мащабен граждански протест за 2008 година.
Автор: monnio Категория: Други   
Прочетен: 3532 Коментари: 11 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тази вечер се проведе първият за 2008 масов граждански протест в защита на българската природа. Този път каузата е свързана с Рила планина, но сред исканията продължават да присъстват изстраданите проблеми по южното черноморие.

Навярно всички хора, на които е скъпа чистата природа, където могат да се отърсят от стреса на урбанизираното общество скърбят за случилото се безумие в Банско, Пампорово, Слънчев бряг и почти цялата морска ивица, парковете на София и почти всички градове.

Тази мъка събра за пореден път на софийските улици хора, за които студа и снега не са пречка за да изразят гражданската си позиция и да защитят правото си на чиста природа.

Протеста събра около 1000-1200 души - в огромната си част "обичайните заподозрени". Това са хората, които не се уплашиха от топлото време през лятото, нито от полицейските кордони. Хората които не се уплашиха от полицейщината и разпитите в полицията на блогери, хора които се усмихнаха, но и освиркаха полицията, когато арестува мирни участници.

Тази вечер, ние отново бяхме на улиците, за да защитим своето и ваше право на чиста природа. Ние застанахме зад каузата с тяло и душа, за разлика от мнозинството от българското народо-население - пред телевизора или монитора си.

Присъединихме се към другите участници пред президентския "дворец".

image
imageСъгласно призива на организаторите - мнозина бяха с челници, каски, щеки и всякаква подходяща за планини и пещери екипировка. Авторът бе само с раничка.

В духа на традицията и този път имаше творчески пресъздадени послания.

imageМножеството излъчваше щастие, не само заради събирането на едно място на хубави млади хора, нито само заради изпития алкохол.

imageНа Витоша се заформи истинска фиеста.

image
image
В центъра на събитията бяха и тези, заради които се прави всичко това - децата.

imageВсеобщо възхищение предизвика скиора, който превърна пешеходния булевард в писта. Може би най-добрата метафора на това което може да се случи скоро в Рила.

image
Не знам доколко предизвикахме негодувание у гражданите, но мнозина ни поздравяваха от топлите трамваи.

image
Не мога да не се оплача от повърхностното отразяване на протеста от родните медии. Отново наричат събралите се граждани еколози, а това е най-малкото некоректно. Нима ако утре подкрепя протеста на млеко производителите ще бъда животновъд?

Хора, призовавам ви да бъдете граждани на тази държава, а да бъдеш гражданин означава да търсиш и правата си не само когато е засегнат пряко интереса ти. Моля подкрепете ни, за да остане природа и след нас.

imageИнак такива ленти, ще подкрепят строително безумие, за да не остане природа и след нас.


Тагове:   рила,   Люлин,   Беласица,   Мила,   Странджа,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. svetlo - Много хубаво,
24.01.2008 09:52
ама само с весели шествия не става.
Какво като скачахме за Странджа? Онзи ден Община Царево представи проекта за нов устройствен план, според който едно голямо парче от Парка - естествено крайбрежието - излиза от защитената територия, като за компенсация Общината ще предостави на Парка друг терен, неатрактивен от инвестиционна гледна точка.
Мислиш че няма да мине ли? Ха, само стой та гледай!
цитирай
2. monnio - Ще мине,
24.01.2008 10:09
ама ако само цъкаш с език пред монитора и чакаш журналистите да вдигат шум. Булдозерите не влязоха в Иракли, а комплека на злополучната фирма Краш 2к още не е озаконен.

Шествието бе весело, ама това е смях през сълзи. Това лято ми се ревеше и за да не рева псувах като каруцар докато пътувах от Бургас към Лозенец - община Царево.

Хората там още не осъзнават, че масовият туризъм обезличава конкуретното им предимство.

Впрочем минлата година джангъра се вдигна от един трамвай народ. Протестите през пролетта събираха една маршрутка народ, а на първите летни бяха 100-200 човека. Снощи имаше 1000-1200 хем е студено и валеше сняг.
цитирай
3. stone - моньо
24.01.2008 10:48
виж сега, трябва някакъв баланс. на никой не му харесват бетонните безумия без градинки, ама не става и хич без строежи. аз ходих на иракли това лято веднъж - ами то няма къде да се изпикаеш, едно капанче имаше за хапване, и няколко бунгалца за спане. иначе вярно, красива природа, ама как ще идеш там на почивка? само на палатки може би. сега айде, ако е държавно, нека се запазят и такива местенца, за да си ходят ентусиастите там. ама на частни терени как да им забраниш да строят. много пари са дали да ги купят. просто трябва стриктен контрол, толкова и толкова етажи и процент на застрояване, и това е. и който кмет взема рушвети, за да разрешава нарушения на тези параметри - в затвора.
ама не тотална забрана на строителството.
цитирай
4. self - аз съм коментар # 1000:)
24.01.2008 10:53
Само така, набира се сила и на следващите протести ще има още повече хора. Всички имаме право на глас за бъдещето си.
цитирай
5. bros - Ее, пич...
24.01.2008 11:38

В тая работа няма ние и вие. Някои протестират, защото вярват, че така нещо ще променят, други умират да се покажат, себе си, псевдодоволните си физиономии, широкоъгълните си фотоапарати...

Каквото е спечелено досега, е изцяло на експертно ниво. От хора като Андро и Катето, например, с които е цяло удоволствие да се познава човек. Хубавото в случая е, че контакта с ангажираните евроинституции се държи от нпо-та, а не от министерството на отровната трева и боите ;)

Така че, споко, ше им надвием на комунистите!!! :)


цитирай
6. bros - бат' Светльо
24.01.2008 11:40

дай по-ясен план, какво се случва под царевската маса, плз! И аз дочувам, че мордор пак се е раздвижил ;)
цитирай
7. monnio - stone
24.01.2008 11:41
Проблема е че се строи в защитени територии. Ти ако си искал кафенца иди на произволен плаж, на Иракли хората са отишли защото им е писнало от бетон и атракциони.

Въпрос на вкус е, в бунгало не съм ходил да спя от дете, а в палатка съм спал последно през 98-а на един плаж, от който за София си тръгнах с джапнки на заем.

Аз искам ясно отделени зони урбанизирани и диви райони, така са защитени интересите на всики в страната. Сега морето е почти напълно застроено и вече навлизат дори в защитените територии, които са държавни.

Впрочем масовият туризъм е пагобен за красивите места по планетата и много правителства го осъзнават и ограничават посещаемостта.
цитирай
8. monnio - bros
24.01.2008 11:52
Ако си писал на мен - експертите си баят от маса време, ама докато не седнахме на 5-те кюшета обръщаше ли им внимание някой? Ясно е че няма аз да ида да представлявам някой а от нпо-та.

Хубаво е да има и от тези с огледално рефлексните, правят по хубави снимки от моята сапунерка:)
цитирай
9. unfineshed - Аз подкрепям инициативата, но д...
24.01.2008 12:21
Аз подкрепям инициативата, но докато към "обичайните заподозрени" не се присъединят хората от пред телевизорите тези протести ще имат по-незначителен отзвук.
Моят личен съвет към вас (хората организиращи протестите) е да намерите начини да привлечете публични личности извън кръга на "обичайните заподозрени" - певачи, художници, спортисти. В противен случай едва ли скоро ще има подобаващ резултат от събитията. С други думи трябва да забравите за интернет като основен начин за популяризиране на събитията.

П.П. Извинявам се на автора за обръщението вие и ползването на множествено число, не знам към кого конкретно да се обърна :)
цитирай
10. svetlo - Не ме разбирай неправилно, Моньо
24.01.2008 18:16
Аз се кефя много на шествието с челниците и ските и не си мисля, че то е било излишно.
Що се отнася до Иракли - не съм си бъркал в носа пред монитора, а бях там 5-пъти и седях пред булдозерите и чистих плажа и карах с личната си кола хора натам и обратно и даже участвах в злополучното предаване на гърка-господар созополски зет, ама мен ме резнаха при монтажа. И багерите в Иракли влязоха.
И строежа на КрашТуКей е на път да се узакони - и той попада в новия план за строителство, за който споменах в предишния коментар.

Брос - здрасти първо! После - какво се случва покрай царевска община - поредната хитра маневра. Искат да вземат Х хектара от брега на морето, които попадат в територията на парк Странджа и да освободят Х хектара от сметището и да ги подарят на Парк Странджа. Въпросът е там обаче, че нито един експерт не е преценил, че новите земи имат някаква ценност за един национален природен парк.
цитирай
11. apollon - медиите са кротки като агънца - б...
24.01.2008 20:27
медиите са кротки като агънца - бегло споменаха за чистата гражданска и свободна инициатива на хората да защитят право си на живот в естествена и неосакатена природна среда
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене