Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: monnio
Категория: Други
Прочетен: 805830
Постинги: 307
Коментари: 1339
Гласове: 6129
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
05.06.2010 12:48 - Близкоизточен коментар или да поиграем на асоциации
Автор: monnio Категория: Политика   
Прочетен: 1734 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.06.2010 12:52


Имам си позиция относно конфликта в Палестина между еврейската държава и местните, и макар че историята е сложна и има нюанси симпатиите ми клонят към Израел. Статия на Шейн Ливи ме провокира да отбележа нещо, което е всеизвестно, но навярно мнозина не му обръщат внимание. То е, че Израел е модерна държава, която позволява съжителството на много съперничещи си групи от хора. България подобно на Израел е модерна държава, което ни налага да живеем с хора от от различни държави, да търпим всевъзможни опити за религиозни и културни вмешателства и това на фона на мрънкането на всевъзможни левичари и други активисти, които се застъпват за нечии права. 

Г-н Ливи обръща внимание на това, че заради широкото медийно отразяване хора в целия свят вземат отношение към конфликта. Аз ще акцентирам върху нещо друго. Израел е модерна държава от западен (европейски) тип, където се зачитат правата на хората. Там по някакъв начин съжителстват религиозните евреи, които в събота не правят повече от 100 крачки и педерастите, които правят спокойно шествия по улиците на Тел Авив. Израел е родината на транссексуалния артист Дана Интернейшанъл. В Израел живеят изповядващи юдаизма, различни течения на християнството и няколко на исляма. В град Хайфа е най-големия храм на бахаите - религиозно течение произлязло от исляма в земите на днешните Ирак и Иран, чийто последователи в Иран нямат никакви граждански права - включително документи за самоличност. 

А сега нещо за право на палестинците в Израел, за което ми е разказвал баща ми. В часовете за молитва палестинците спират работа и се молят, след което продължават. Помислете, кога и колцина работодатели в България ще позволи на служителите си да излязат от работа в 17 часа, за да отидат на вечерна служба, която се отслужва в християнските храмове у нас? Колцина бяха онези, които разрешаваха почивката на Разпети петък преди правителството да го обяви за официален почивен ден?

През годините след падането на комунистическия тоталитарен режим, у нас нахлуха множество представители на религиозни учения, които ни напътстват към пътя на истината. У нас свободно проповядват мормони, кришнари, будисти, всевъзможни други източни култове, някои лустросани и като спорт - какъвто е спортната йога, имаме си представители на повечето големи протестантски течения в християнството, както и някои радикални ислямски учения, които проповядват подобно на палестинския Хамас - унищожение на всичко що не се кланя на Аллах. Тях правителствените служби ги следят и саботират дейността им, както се прави в една цивилизована държава от западен тип. 

Преди няколко години палестинците единодушно дадоха властта на Хамас, като пренебрегнаха Фатах. Благодарение на този им избор страната изпадна в международна изолация и ЕС спря издръжката на палестинската автономия. В момента тези войнствено настроените мюсюлмани обгрижват Палестина, Афганистан, Пакистан, Дегестан за сметка на Босна, Косово или България, където също има значителни мюсюлмански общности. За това другари левичари - помислете си преди отново да размахвате палестински знамена.

 image



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене