Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: monnio
Категория: Други
Прочетен: 810880
Постинги: 307
Коментари: 1339
Гласове: 6129
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
01.05.2007 13:54 - Подлезите - ("идеалното") решение срещу задръстванията?
Автор: monnio Категория: Бизнес   
Прочетен: 1948 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Умението да се гледа към проблемите от чужда камбанария, особено от страна на заинтересования от проблема, определено не е сред включените в първоначалния ДНК набор. За жалост мнозина не успяват да го усвоят дори в зряла възраст въпреки усилията на безброй неправителствени организации.

Съвсем скоро попаднах на материал,  застъпващ тезата, че един от ключовете за решението на транспортния хаос в столицата е изграждането на подлези и надлези на местата на сегашните пешеходни светофари. Финансирането трябва да дойде от частни инвеститори, които да развият бизнеса си в споменатите места.

Няма да разсъждавам над възможността или невъзможността да бъдат набрани средства по този начин, както и върху рентабилността на такива проекти. Искам да насоча вниманието в една на пръв поглед неочаквана по такава тема гледна точка - тази на пешеходците.

Подлезите са идеално решение за хората, които нямат проблеми с придвижването - младите, здравите или общо казано - нормалните. Тук моля за извинение малките хора, слепите, инвалидите и техните семейства.

Всеки нормален пешеходец у нас се сблъсква с множество трудности в опитите си да стигне от точка А до точка Б, най-малко заради проблемите в инфраструктурата на града, паркирането по тротоарите, прословутата "толерантност" на шофьорите към пресичащите правилно, пък и неправилно хора. Сега си представете какви са трудностите на "не нормалните" (т.нар. disabled (каквато хубава думичка са измислили англичаните) хора в градската джунгла.

Представете си че сте висок 110 сантиметра и крачите по улицата, но не сте с мама и татко, защото сте на 40 години.

image

Представете си как ще се качвате по бордюрите високи 20 сантиметра и колко ще ви струва да преминете през подлеза пред Спортната палата, известен на всички здрави хора с усилията да се изкачат откъм страната на пица Хът.


image


Сега си представете, че си имате собствена количка на четири колела, но това не е детската ви количка на която обичахте да се возите.

image

Навярно тази гледка също не е сред обичайните за който и да било български град. И скоро няма да стане, въпреки че постоянно се бием в гърдите какво правим за улесняване на инвалидите.

image

Като финал ще предложа на ентусиастите, смятащи че подлезите и надлезите са идеалното решение, да гипсират само за седмица глезена си и да оставят колата си у дома.

image

Приятно придвижване през подлези и надлези.




Гласувай:
0



1. ridiculous - Да, аз като един
01.05.2007 14:51
препатил човек (гипсиран глезен) никак не го препоръчвам. Седя си аз у дома вече цял месец...
цитирай
2. lemonpie - ***
01.05.2007 14:54
Посоченото предложение за решаване на наболял проблем в столицата е в типичен стил за "българско" решаване на проблеми. Акцентът се измества от ключовия проблем и се предлага алтернатива колкото да видим всички, че нещо се прави по въпроса.
А какво ще кажете вместо да строят подлези и надлези, кандидат-инвеститорите да си вложат парите в паркинги и други съоръжения за намаляване на трафика. В крайна сметка нали именно за да работим, палим колата.
Алтернативите никак не са малко, лошото е, че всички те ще бъдат особено непопулярни и нито един политик няма да поеме политическата отговорност да застане зад тях. Защото все предстоят избори.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене