Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: monnio
Категория: Други
Прочетен: 810577
Постинги: 307
Коментари: 1339
Гласове: 6129
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
18.10.2007 08:38 - Хаусът е новата чалга
Автор: monnio Категория: Музика   
Прочетен: 1365 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 18.10.2007 08:39


Китните чалгари
в клубче се събрали.
Цици ще подрусат,
мускулът да лъснат...

Додасната предистория

Пръкнах се в градче, в което се деляхме по множество способи: по квартали на произхождение или местообитание, по училища, по музикален вкус и дори по материално благосъстояние. Колкото до музикалните деления, тогавашните бяха малко и съвсем не можеха да обемат много пластовата ми (почти по Шрек) същност: метъли, хулигани((!) Кой ли борави още с това понятие?), рапъри и дискари.

В годините до към 1992-1993-а по дискотеките все още властваше добрия вкус. Музикалният подбор бе предимно от модерните тогава поп и диско хитове, за кракто пробудилия се алтернатив, както и набиращият популярност хип-хоп. За да си починем а и и да ни дадат възможност да усетим анатомичните особености на другия пол, които тъй неудържимо ни привличаха разнообразяваха тези три часа свобода с балади, които някои наричаха блусове.

Слуховете разказваха, че в селските дискотеки се играели хора, а в паузите им пускали гръцки и сръбски песнички, понякога и „Камъните падат”. Усмихвахме се на тези историйки до момента в който след Роксет чух нещо. Не знаехме как да наричаме това нещо и затова си служехме с порой от думи. От лингвистичното ни затруднение ни избави придобилата ново значение думичка - чалга.

С появата на чалгата, диско водещите се сблъскаха с явлението младежко недоволство. Мощни звукове у-у-уууууууууу и йе-е-ееееееееее из десетки млади гърла се разнасяха при смяната на ритмите. За това пък на площадката за танци стана по-слободно. На някои музикални стилове ставаше все по-спокойно и тъй до отпадането им от програмата на водещите. 

И настана веселба ...

Наричам почитателите на кича в музиката, облеклото и поведението – селяндури. Убеден съм, че и те ме наричат по същия начин заради очевидните ни културни различия. Та тези дами и господа любещи ритъма на нещото наречено чалга се оказаха същински хамелеони. Играят нечестно и това не ми допада, ама хич.

Още преди десетина години всичко тихо и кротко се регламентира, те си слушат чалгиите и тресат цици, задници, бедра, бицепси, шкембета или кой каквото има. Останалите си правят кой каквото си ще. Цареше мир и любов, а отдолу и презрение. Изглежда точно последното не се хаеса на любителите на чалгата.

Известно е, че момичета с гарваново черни или перхидролено руси но прави коси, ходещи и танцуващи върху умопомрачително високи токчета имат славата на завидно неосведомени за всичко с изключение на – грим, ефектни парцалки, мъже с кинти и разбира се - как да разкарат онази кранта от мъж с кинти. Вярно е също, че мъжете с прилепнали фланелки от скъпи (или поне привидно) марки, ризки разкопчани до гърдите (ако може бели), мощни мускулатури, които гравитират около въпросните моми имат не по-добра слава.

И тъй, нещо се счупи. Света вече не е това което бе. Местата където се пуска нещо „електро” престанаха да са места запазени за „дроги” и маргинални люде. Щом станаха модерни и секси, на тези места бавно и полека се настаниха любителите на скъпи(те) неща.

Тъжни софийски реалности

Ако случайно решите, че утре или в петък вечер ви се танцува на нещо „електро” поразпитайте за клубчето, защото дами и господа - истина е - хаусът е новата чалга!

За радост новите чалгари са си досущ като старите чалгари, обичат същия кич в заведенията и се обличат по същия униформен начин. Е, някои са дегизирани, но момите се разпознават лесно по цървулките на тънки токчета (я ми поскачай моме на тез иглици), пък казват че мъжете също имали издайнически остри цървулки навярно с гьон.

Нима да се плашиш, ко...

Има и хубава новина, ако случайно се озовеш на едно място с тях, просто почакай да мине полунощ, повярнай най-късно до 60 минути след този магически час те изчезват от заведението, като тъмнината в секундите преди утрото. Навярно тръгват към традиционните си обиталища, а ти можеш да си потанцуваш на воля. Обаче ако не си платил входна такса, видиш ли ги – бягай. Аз тъй правя.

*Със съкращения. Към пълната версия.


Тагове:   новата,   чалга,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. belle - Не е много така.
18.10.2007 10:54
Хаусът си е хаус,чалгата си е чала.А слабоумието на някой хора си тяхна работа в смисъл който си позира нека си го прави пък било то и на музикален фон.Истината обаче е че музиката няма нищо общо с това,че някои хора са си по-природа прости.Тя не е виновна,че са на културно ниво под средното приемливо и кинтите и модните парцалки са царе в тяхния свят.
Хаусът си е хаус,не мога да го принизя до чалгата.Един любимите ми стилове е,но това не значи че се разхождам с тънки токчета(някои модели са наистина хубави и секси) и съм с платинено руса или гарваново черна коса.Не съм материалистка.Просто обичам тази музика.

П.П.:И като стана дума за диско се сетих за La bouche.Страшни парчета имат.
цитирай
2. monnio - belle
19.10.2007 14:18
то аз за модата говорех, не за музиката. ако стане модерно да се ходи на джаз клуб или по разни ъндърграунд събития - е те тогава ще да стане веселичко:) представи си - спира лъскава каручка и от вътре изкача пич дето трудно се събира в сакето, а до него крачи на иглички руса девойка. гордо тръгват към подготвена за разрушаване сграда, където тази вечер ще свирят някакви никому неизвестни групи;)
цитирай
3. ricetek - За някои неща не си прав, за други си...
27.05.2008 01:10
Хаусът е новата чалга, вярно е. Но и от хаус до хаус си има разлика. Слушам гореспомената музика, още от времето, в което си беше на дъното на ъндърграунда. Сегашните комерсиални "електрота" дето ги пускат по клубовете, са правени от разни идиоти с йониката за 5-10 минути с цел да изкарат бързо парички. И аз също не мога да ги трая, всичките звучат лигаво и еднакво. Но така е, като 90% от (псевдо)диджеите в България са коне с капаци, които пускат само парчета, намиращи се "на върха на чартовете". И това при условие, че в интернет има стотици никому неизвестни диджеи и продуценти, които творят прекрасна електронна музика, но просто няма кой да я види. Много ми е болна темата, затова няма да спамя повече. Между другото, имам един пост доста сходен с твоя, ако искаш метни един поглед
http://ricetek.blog.bg/viewpost.php?id=147424
цитирай
4. monnio - ricetek
27.05.2008 12:21
Точно сега слушам музиката на подобни артисти. В началото на една водещата композиция на албума се казва следното: "Как только, что нибудь в искусство начинать работать ради денег, прощай надежда на хорошее произведение". Може да имам правописни грешки, но вярвам че смисъла се разбира.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене